Kooikerens historie

Kooikerhunden, eller Kooikerhondje som den korrekt hedder, stammer oprindeligt fra Holland. På et maleri af Rembrandt er kooikeren gegivet på skødet af en adelig dame, og billedet er fra 1665. Kooikeren er også set på andre billeder, blandt andet Vermeer, Steen og på familieportrætter fra 18. & 19. århundrede, hvor små spaniels ligner meget den nuværende Kooikerhondje. I Danmark kaldes Kooikerhunde i daglig tale bare Kooiker / Kooikeren.

KooikerRembrandt01.jpg
Billedet af Rembrandt fra 1665...

Sandsynligvis spillede Spanien en betydelig rolle i Kooikerhundens historie. Måske kom hunden til Holland derfra.
På Oranje Nassau Museum ved slottet Dillenburg Ruin hænger et billede af en forskrækket Willem Oranje, just reddet for et natligt mordforsøg af den vagtsomme Kooikerhund ved siden af sin seng. Også de almindelige borgere holdt den lille "Spion" som husfælle. Især Jan Steen malte ham som et rigtigt husligt dyr, som åbenbart havde stor frihed i familien. Beviset er et maleri, hvor hunden nyder resten af familiens måltid oppe på bordet.

Kooikerhunden var på et tidspunkt tæt på at uddø; men takket være MW.van Hardenbroek, Baronesse van Ammerstols stærke bestræbelser kunne man igen bringe "Kooikeren" til ære som hollandsk racehund. Fra 1939 var hun flittig beskæftiget med at finde blandinger, hun kunne benytte til racens tilbageavl. For at finde disse hunde, bad hun mange mennesker, der altid rejste omkring om hjælp. For eksempel sigøjnere og bissenkræmmere. Alle fik en omhyggelig beskrivelse af hunden og senere efter, at hun havde fået et par hunde, også en hårdusk. Fra de frisiske skove kom en tæve, som opfyldte alle krav; men ejeren kunne ikke sælge hunden. Hun lånte "Tommie" for et kuld. Faderen var "Bennie", hvis afstamning er ukendt, men han kom fra Friesen land. I 1966 blev racen foreløbig anerkendt og fastsat af de foreløbig racekendetegn. I 1971 blev racen anerkendt af FCI, og i 1987 blev de første Kooikere importeret til Danmark.
Derfor vil mange danske Kooikere i dag have stamtavler hvor Kennel Taga's hunde er med.

Prisen på en Kooikerhund ligger på mellem 9 og 12.000,- alt efter hvilke præmiering forældrene måtte have. Hvis prisen ligger væsenligt under 9.000,- frarådes det kraftigt at handle her, da der så må ligge "noget bag".

Vi anbefaler at man også søger information på Dansk Kooiker Clubs hjemmeside www.kooikerhondje.dk og, hvis man anskaffer sig en af slagsen, også melder sig ind i klubben. I klubben arrangeres der mange forskellige ting i løbet af året, og den største begivenhed er det årlige Kooikertræf, hvor hunde og deres familier kommer fra hele landet, og har en hyggelig dag med show og lege for store og små.